» ОБВИНЕНИЕ
начало » ОБВИНЕНИЕ
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Съдят наши за измами по eBay в САЩ

от Ясен Дараков


ФБР удари група българи завлекли десетки американци по ebay. Според обвинението шестима българи и един румънец с в основата на сложна схема за измами, която е действала на територията на Съединените щати и още пет източноевропейски държави, сред които и България.

Според обвинението заподозряните българи пускали обяви в сайта еbay.com за продажба на скъпи автомобили и лодки. Българите предлагали предимно лъскави спортни модели на BMW, Aston Martin и Mercedes на значително по-ниски цени, за да привличат лесно купувачи.
Когато потенциалните клиенти проявявали интерес за покупка, те ги пренасочвали към сайт, който визуално прилича на ebay, но няма нищо общо с интернет-гиганта. На този фалшив сайт измамените са правели плащанията за колите и лодките.  Българите убеждавали купувачите, че парите отиват в независима банка и ще бъдат освободени едва когато купувачът получи стоката.
Това обаче никога не ставало, тъй като скъпите коли и лодки съществували само на снимка. Парите отивали в сметки, контролирани от нашенците.  Така групата успяла да открадне над 800 хиляди долара от нищо неподозиращи клиенти из цяла Америка.

Случаят започна да се разплита когато през март миналата година агенти на Фе Бе Ре арестуваха българката Мариана Лозанова в Унгария. В еBay Лозанова се подвизавала с псевдонимите “Жентиан ла Франс” и “Наоми Елизабет Дебонт”.

Последният арестуван по схемата е 43-годишният Николай Минчев от София. Той беше заловен от агентите на ФБР на 20 май при пристигането си на летището в Бостън. Тогава български дипломати предположиха, че САЩ са издали виза на Минчев, за да го арестуват на тяхна земя и да избегнат тромавата процедура по екстрадацията му от България. Минчев също имал втора самоличност – “Майкъл Пиърс”.

В тази схема са обвинени още братята Георги и Ивайло Плетньови. Георги се подвизавал още като “Андрей-Станислав Слусаржик”, а брат му Ивайло като “Флойд Беверидж” и “Георги Благоев Стефанов”. С най-много псевдоними е четвъртият участник в групата - Георги Бойчев Георгиев. Той се представял за “Джозеф Вебер”, “Брайън Бехренд”, “Жири Муча” и “Сашо Бижак”. Втората дама в престъпния екип е Антоанета Ангелова Гетова, която се е представяла още за “Ивелина Петкова”, “Ашли Патерсън” и “Стасе Навардускин”.

Заради това, българите са обвинени и в създаването и притежаването на фалшиви паспорти и шофьорски книжки от Канада, Австралия, Чехия, Дания, Словения, Италия, Великобритания и Литва.
С тези фалшиви документи българите са отваряли валутни сметки в различни банки в Словакия, Полша, Чехия и Унгария.

Ако бъдат признати за виновни по всички обвиения, всеки от тях може да бъде осъден на по 30 години затвор и стотици хиляди долари в глоби.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news