» НАЙ-ПОСЛЕ
начало » НАЙ-ПОСЛЕ
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Опростиха здравните вноски на емигрантите
  

(03/28/08) Депутатите си вкараха автогол за 2 милиона лева след като в четвъртък опростиха дължимите здравни вноски на всички българи, които живеят в чужбина в последните 8 години. Процедурен гаф на депутатите от мнозинството задължи държавата да възстанови на емигрантите парите за здравни осигуровки, които са платили до момента. Предложението беше гласувано с пълно мнозинство от 129 гласа "за" и само 1 въздържал се. Впоследствие в мнозинството осъзнаха грешката, но изпуснаха момента да поискат прегласуване и в крайна сметка текстът беше приет.

Левите депутати признаха, че става въпрос за процедурен гаф. Те хвърлиха вината върху зам.-шефа на НС Любен Корнезов, който подложи на гласуване предложението на Иванов в двете му части - за удължаване на срока за освобождаване от вноски до края на 2007 г. и за възстановяването на платените суми. Здравната комисия е подкрепила първата точка, а е отхвърлила втората. Гласуването им анблок обаче обърка депутатите и в резултат те приеха и двете.
Въпреки признанията за грешка левите заеха различни позиции по въпроса така ли да оставят нещата. Донка Михайлова от здравната комисия обясни, че няма да се прави поправка, защото иначе съвестните платци ще бъдат поставени в неравностойно положение спрямо тези, които не са си плащали вноските. Според нея нужната сума няма да е повече от 1-2 млн. лв. Председателят на бюджетната комисия Румен Овчаров обаче беше категоричен, че поправка трябва да има. Той дори се скара на колегите си за гафа, който направиха в негово отсъствие.

От здравната комисия обясниха неофициално, че тъй като е записано връщането да стане с наредба на Министерството на здравеопазването, тя просто няма да бъде приета. Най-много някой да осъди България в чужбина, коментираха депутати. Народните избраници решиха, че българските граждани, които не са били в страната повече от 183 дни годишно, до 1 януари 2008 г. и не са ползвали здравни услуги, няма да са длъжници за неплатените здравни вноски.

Живеещите извън България могат да подадат декларация в Териториалната дирекция на НАП за освобождаване от дълговете по електронен път с електронен подпис. Другите варианти са молбата да се подаде лично, по пощата или от упълномощено лице.
Към декларацията трябва да се представят и копие от задграничния паспорт, в който са отразени датите на влизане и излизане от страната, или удостоверение от съответната областна дирекция на полицията.

Ако решат да ползват здравни услуги, платени от НЗОК в България, те ще трябва да възстановят здравноосигурителните си права, като внасят в продължение на шест месеца здравноосигурителни вноски или заплатят еднократно сума в размер на 12 вноски върху минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Българите, които са в чужбина могат да зададат въпросите си и чрез електронната поща на адрес: infocenter@nra.bg.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news