» СКАНДАЛЪТ "ПЕТРОЛ СРЕЩУ ХРАНА"
начало » СКАНДАЛЪТ "ПЕТРОЛ СРЕЩУ ХРАНА"
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Българин се призна за виновен в скандала "Петрол срещу храна"

(08/18/07) Българинът Людмил Дионисиев, който беше арестуван преди две години за скандала “Петрол срещу храна” в Съединените щати, се призна за виновни по обвинения за контрабанда. 
“Петрол срещу храна” е програма на ООН, която е била използване като параван от различни фирми и правителства, за да нарушават ембаргото над Ирак и за даване на подкупи на режима на Садам Хюсеин срещу петрол.
Бившият шеф на “Химимпорт” отпреди 89-а година Людмил Дионисиев призна, че е помогнал за незаконни доставки на суров петрол в Съединените щати през 2001-ва година. Дионисиев призна, че е бил връзката с руски бизнесмен, на който са били обещани комисионни от доставаката на петрола на базарината в Хюстън компания “БейОйл”.
Според разследването през август 2001-ва година, Дионисиев се е срещнал с представители на Машиноимпорт - една от фирмите на руския политик Владимир Жириновски.
Ден след тази среща Машиноимпорт е станала посредник между режима на Саддам Хюдсеин и Бейойл за закупуването на милиони барели суров петрол.
Според обвинението, чрез руски фирми, Бейойл е плащала незаконна комисионна между 10 и 30 цента на барел на режима на Саддам, а Дионисиев е осъществявал връзките с руските фирми.
Българинът ще получи максимум от 6 месеца зад решетките и глоба до 5 хиляди долара.
Шефът на “Бейойл” Дейвид Чалмърс също се призна за виновен по обвинения за конспирация, целяща прехвърлянето на милиони долари комисионна към режима на Садам Хюсеин.
Затвор от 37 до 46 месеца и 9 милиона долара глоба очакват Чалмърс.
Единственият, който ще отиде на съд за схемата е маститият петролен бизнесмен от Хюсът Оскар Уайт.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news