» ЛИЧНОСТИ
начало » ЛИЧНОСТИ
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българските  фокусници Стоил и Екатерина: Публиката е най-важна
 
Катя Златкова: Бихте ли ни разкали малко повече за Стоил и Екатерина - от колко време сте в Щатите, от кога сте партнъори?

Стоил и Екатерина: Стоил е от София, Екатерина от Пловдив, тя работеше в Операта като балерина, както също вземаше участие в шоу програми в града. 1993 г. се запознахме в Пловдив, работехме заедно в Новотел "Пловдив". Създадохме собствено шоу и след прослушване в София през 1995 г. заминахме на обиколка с кораб от Кипър до Израел и Египет за 9 месеца, правехме по шоу програми на вечер, а публиката беше англичани, скандинавци и други. След този договор дойде и друг договор след прослушване в София. Този път за Южна Корея - компанията Самсунг държи паркове в Южна Корея: Everland, то е нещо като Дисниленд в Щатите, имат открити сцени, паради. Там имахме собствена сцена и шоу от 15 мин, което представяхме по пет пъти на ден, а през уикенда и по шест пъти на ден. Беше ни тежко, но много ни харесаха и ни удължиха договора за две години, след което решихме да заминем за Америка, където шоу бизнесът е вече на съвсем друго ниво.

Катя Златкова: От колко време сте в Щатите?

Стоил и Екатерина: Тук сме вече 10 г., пристигнахме април 1998 г., не се страхувахме да започнем всичко отначало, а даже бяхме подготвени за това психически и материално. През октомври 1998 г. се явихме на "Фестивала на изкуствата", където спечелихме сребърни медали, но това не ни попречи и да започнем от улицата. Правехме по 10 представления на ден на 3 rd, в Santa Monica, Ca. Не след дълго достигнахме и до Magic Castle след специално прослушване на живо, където играхме нашето 10 мин. шоу пред борда на директорите на Magic Castle и неговия собственик от тридесет и шест години Mr. Milt Larsen. Това е най-престижното място в Холивуд и света, където работят фокусници от цял свят, а ние сме единствените българи , които от 2001 г. работим редовно там. Това е нашата работа тук, друго нищо не работим. През 2006 г. получихме зелени карти като фокусници, хора с извънредни качества, ние сме единствените български работещи фокусници в Щатите, поне от десет години не сме чували за други.

Катя Златкова: От кога работите заедно?

Стоил и Екатерина: Работим заедно от 1994 г.

Катя Златкова: Стоил, кога реши, че професията илюзионост ти допада?

Стоил: Започнах да се занимавам още като дете на 7-8 години. Четях руски книги с фокуси и експериментирах, после започнах да играя на училище - на някои повод за завършване или събирания. В казармата ме взеха в Ансамбъла на строителни войски заедно с Тоника СВ и Орлин Горанов, на тях им плащаха, аз си карах казармата по турнета из цяла България и спяхме по хотелите. След това на 20 години си подготвих по сериозна и по-силна програма от 10 мин. и започнах да играя като фокусник по хотелите на Златни пясъци, в "Астория" 2 години, после в Слънчев бряг - вариете 2 години. После реших, че трябва да се развивамкато илюзионист, трябва да се върви напред - за мен това беше чужбина. Целта ми бе да направия 30 минутно шоу, така и стана, първо ме взеха в Гърция и Кипър, после на Канарските острови, изнасях представления само по пет звездни хотели, в чужбина наистина разбрах какво е шоу бизнес - работиш и ти плащат в долари.

Катя Златкова: Трябва ли човек да има специални качества, за да бъде добър илюзионист?

Стоил и Екатерина: Естествено: дисциплина, много репетиции и да не се отказваш при малките несполуки, но винаги трябва да ги преодоляваш, за да вървиш напред.

Катя Златкова: Екатерина, как се чувстваш в ролята на партнъор на фокусник?

Екатерина: Това е много отговорна роля, в това изкуство всичко е в пълен синхрон и на сцената сме като едно цяло.

Катя Златкова: Кои са едни най-интересните ви номера в репертоара?

Екатерина: Има много интересни фокуси и номера, но едно от най-силните изпълнения е смяната на костюми за секунди, но разбира се всичко е поднесено в наш оригинален стил и музика. Трябва да си различен и оригинален, за да можеш да пребориш конкуренцията в Америка и в шоу бизнеса, но естествено няма ли конкуренция, няма и качество!

Катя Златкова: Стоил, от къде черпиш нови идеи за фокуси и номера?

Стоил: От живота, от битието и естествено от образователни лекции и DVD-та, след което ги препявам в мой стил.

Катя Златкова: Колко често вмъкваш нови елементи в шоуто?

Стоил: Почти непрекъснато. Шоуто се подобрява непрекъснато, а това е важен елемент в нашата работа. Винаги нещо ново се репетира, а после се добавя към шоуто. Колкото повече работиш, толкова повече се подобряваш, защото ако се заседишна едно място, нямаш развитие. А тук в щатите нямаш ли развитие, нямаш и работа.

Катя Златкова: Имате ли мениджър, който да уговаря бъдещите ви участия?

Стоил: Имаме много агенции в Los Angeles, New York, Miami, Las Vegas, San Francisco, които дават работа, както също и Magic Castle. В нашата професия имаш ли хубаво DVD - веднага те харесват и ангажират.

Катя Златкова: Къде са се състояли най-успешните ви представления по ваша преценка?

Стоил: В Магически дворец Alex Theater, Las Vegas, New Orleans - хотел и казино, Magic Island - Houston, TX, California Magic - San Francisco и други.

Катя Златкова: Екатерина, каква е тайната на вашето партнъорство?

Екатерина: Любовта и разбирателството, обичта ни един към друг, а също и доверието на сцената и в живота.

Катя Златкова: Колко често подготвяте представления за българска аудитория?

Стоил: За съжаление българите не идват често в Magic Castle, но пък Георги Марков от Бг клуб в Лос Анжелис ни кани на специални дати като Нова Година, 3. март, 24. май.

Катя Златкова: Има ли разлика между българската и американската аудитория според вас?

Стоил и Екатерина: Няма огромна разлика, това изкуство се харесва от млади и стари, от всички нации, а тук в Щатите публиката е топла и отзивчива, независимо от коя националност е.
Катя Златкова: Стоил, правите ли планове да ни посетите в Чикаго?

Стоил: Да разбира се, за в бъдеще - стига да има покана и ние сме свободни. Сигурни сме, че това ще стане някой ден.

Катя Златкова: Какво е чувството, когато изпълнявайки фокуси и номера, цялата публика гледа в захлас и възхищение?

Стоил и Екатерина: Тогава получаваш удовлетворение от работата. Това е най-хубавият момент на артиста. Публиката е много важна, ако няма публика - няма и шоу.
А на нашите приятели в Чикаго искаме да кажем, че всички емигранти са смели хора като космонавтите - отиват някъде, борят се, работят и накрая успяват. Възхищавам се на тези трудолюбиви хора. Успех на всички.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news