» ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
начало » ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Кметът Р. М. Дейли: 3 март е Българският ден в Чикаго

Един репортаж
на Катя Златкова

(03/02/07) Редом до американското знаме в центъра на Чикаго се развя и българският трибагреник. Националният ни флаг беше издигнат тържествено на 2 март точно на обяд на площад Daley Plaza пред Кметството.
Въпреки лошото време близо 50 души бяха намерили време да уважат церемонията по случай Националния празник на Република България. Главният консул Иван Сотиров направи кратко приветствие и разказа за произхода на тази традиция. През февруари 1960 г. група българи се срещнали с тогавашния градоначалник
Ричард Дж. Дейли (баща на сегашния кмет Ричард М. Дейли) и му разказали за 5 вековното турско иго и освобождението на България след това. Трогнат от историята на нашите съотечественици Ричард Дж. Дейли издава Прокламация, с която обявява 3 март за Български ден в Чикаго. Всяка година по времето на неговия мандат на тази дата на кметството наред с американското знаме се е издигало и българското в знак на уважение към българското общество в рамките на Чикаго. Сегашният кмет Ричард М. Дейли възтановяватрадицията, поставена от баща му. Г-н Джин Лий бе специалният пратеник от името на Ричард Дейли. Той поздрави гостите по случай националния ни празник и прочете дословно оригиналния вид на съвременната Прокламация, написана от настоящия кмет на Чикаго. Прокламацията гласи: " Тъй като третия ден от месец март е годишнината от подписването на Сан Стефанския договор от 1878, с който се установява независима Българска държава и тъй като от 1878 г. досега този ден е празнуван от цялата българска нация като деня на освобождение и се е превърнал в символ на идеали за свобода, независимост и демокрация и вдъхновение да ги запази, и тъй като идеалите за свобода все още присъстват в сърцата и духовете на българите, вдъхновени да ги пазят за героична борба за нова либерация от тоталитарно потисничество, и тъй като е удобно тази историческа дата да бъде отразена, където поколения българи живеят, Аз Ричард Дейли, кмет на Чикаго, провъзгласявам 3 март 2007 за Българския ден в Чикаго и подкням всички чикагски жители да оценят приноса на българското общество за града ни."
Програмата продължи с песни и танци, изнесени от ансамбъл "Хоро" и оркестър "Балкански ритми". За всеобща изненада специално участие в програмата взеха лъчезарните Силвия и Теди Кацарови, които отправиха поздравления на английски език. Силвия изпя "Влюбена жена", а Теди представи песента си "Суперфайър", с която се класира на финала на Евровизия преди месец. След прочувствените изпълнения на нашите изпълнители дори американската охрана се полюшваше в такт с ритъма.
   
През месец март консулски дни ще бъдат проведени:
 На 10 март (събота) в комплекса при храма “Св. Иван Рилски Чудотворец”; 
  На 11 март (неделя) в комплекса при храма “Света София”.
За подробности по организацията на работата през двата дни може да се обръщате към администрацията на двете църкви.
Коментирай

Kick the tires and light the fires, problem officially solevd!
( Wildoneshack @ 2012-09-02 23:08:17 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news