» Ивелина Зографова
начало » Ивелина Зографова
сподели във  Facebook  Svejo.net 
Българка шампионка по синхронно плуване

Ивелина Зографова и съотборничките й от „AquaSprites" впечатлиха журито със сложното си съчетание във волната програма

(06/10/13) Панамериканският шампионат по синхронно плуване, който се проведе миналия уикенд в Сарасота, щата Флорида, включва отбори от САЩ, Канада и Южна Америка.

Победителката обаче не беше нито от Северна, нито от Южна Америка. Тази година той бе покорен от българка. Ивелина Зографова и съотборничките й от „AquaSprites" впечатлиха журито със сложното си съчетание във волната програма и заслужиха златните медали, съобщи BG VOICE.


AquaSprites печелят с преднина от близо три точки, въпреки че след техническото изпълнение са на първо място с половин точка повече от втория в класирането. Общият им резултат е 117.250 точки. Зад тях се нарежда отборът на домакините от Флорида, които събраха 114.750 точки.

Ивелина, Хедър Дюбал, Лора Каспзак, Лиз Миро, Вероника Морган, Холи Сегуайн са треньори по синхронно плуване в чикагското предградие Дес Плейнс. Този спорт е субективен. Те знаят, че за да пленят журито, ще им трябва нещо необикновено за отбор от ветерани в категория от 35 до 49 г. „Занимаваме се с деца и решихме да вземем тяхното съчетание", каза Ивелина, която е в състава от 2002 г.

„Разбира се, не можем да се сравняваме с 16- и 17-годишни момичета, така че модифицирахме съчетанието за нас и според нашите възможности." Най-трудни се оказаха т.нар. пирамиди, когато всички от отбора се събират във водата на едно място и трябва да изхвърлят една от тях нагоре. „Имахме четири пирамиди и това ни затрудни", уточни Ивелина.


Състезателките не разбират, че са победили, до момента на награждаването. „Нямахме резултати от волната програма", уточнява Ивелина, която е единствената българка в състава. „Като се стигна да обявят кой е на второ място, треперехме да не кажат нашето име, каза развълнувана тя. - После вече знаехме, че сме спечелили."

Най-трудното и в двете съчетания е задържането на въздух под вода. „Поемаш въздух и седиш. Поемаш въздух за малко, когато главата ти се покаже над водата, обяснява Ивелина. - Трябва да си супертрениран, защото на практика мускулът е лишен от кислород за четири минути." Отборът на „AquaSprites" се събира два пъти седмично.

„Тренираме, след като свършим детската тренировка." Досега съставът участва всяка година на национални състезания, но това им е първият Панамерикански шампионат. Това им е и най-голямото постижение засега. „Иска ми се много добра дисциплина да останеш в този спорт. Много е трудно. Имаме други задължения. Някои забременяват, други имат деца, трети пътуват много заради работа."


В соловата програма Хедър Дюбол се класира на 7-о място. При дуетите Вероника Морган и Лиз Миро са 3-ти. Като трио Холи Сегуайн, Лора Каспзак и Ивелина заеха 4-то място.

Следващото по-голямо състезание, на което планират да участват, е Световното първенство в Монреал през юли 2014 г.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news