» BG събор
начало » BG събор
сподели във  Facebook  Svejo.net 
За пръв път стрийтбол на събора

Рекорден брой участници в състезанията на BG събора, над 60 души се записаха да играят волейбол

Отборът на Миньор спечели турнира по футбол

(06/07/13) Рекорден брой спортисти се включиха на третия български събор в Чикаго, показа преброяването на организаторите. Футболът съвсем очаквано беше най-популярният спорт. След това се нареждат борбата и волейболът, който тази година събра 10 отбора за разлика от предните две, когато имаше шест.

Група приятели от Детройт дойдоха на събора, за да участват в спортните събития. „Харесва ни идеята за спорта, каза Георги. - Само той обединява всички." Те идват за втора поредна година и отново се включват в повечето състезания. Дори и лошото време не попари ентусиазма им. „Важен е спортът, а не времето", категоричен беше неговият съотборник във футболния отбор Емил.
За първи път тази година имаше състезание по стрийтбол. Участваха шест отбора с по четирима играчи. Това е голям успех като за първи път, каза организаторът на минитурнира Георги Георгиев. Желаещите бяха бивши баскетболисти от България, включително и сестрата на Росен Барчовски, който е бивш състезател и старши треньор на националния ни отбор по баскетбол. Мачовете бяха оспорвани и в групите, и на финалите.

Имаше заряд както у състезателите, така и у публиката, добави Георгиев. „Искаме да благодарим на AmeriFreight, защото без тяхното участие нямаше как да се случи това нещо. Благодарение на събора сега тренировки по баскетбол и стрийтбол вече ще има всяка седмица, каза Георгиев. - Запознахме се, играхме, разменихме си телефоните и даже се разбрахме да тренираме през седмицата. Може да се каже, че и следващата година съборът няма да мине без стрийтбол."

Един от спонсорите на събора - Румен Вълнев, с един от чужденците, участвали в турнира по борба

Отборът на „Sofia Bulls" в състав Ивета Барчовска, Васил Стефанов, Боян Петев и Любо Балабанов разгромиха конкуренцията, за да спечелят купата. За Ивета, която е едва от осем месеца в САЩ, това е първо отличие зад Океана. „Стратегията беше [момчетата] да ме слушат, но не го направиха, шегува се тя. - Иначе щяхме да бием по-рано." Като единствената дама от всички отбори Ивета казва, че момчетата са се държали на ниво. Играха кулутрно, елегантно, без грубости. Пазиха ме.

Докато футболът и волейболът привлякоха основно българи, в борбата се включиха и доста чужденци. „Ставате известни", каза Кори Колинс, който е разбрал за турнира на българския събор от група за срещи в интернет. „Не познавам нито един българин. И тук днес никого не познавам. Просто реших да дойда и да видя дали още мога да се боря, добави Колинс. - А после нямам търпение да опитам и храната."

BG Team се класира на второ място в турнира по волейбол

Тази година и футболът привлече чужденци. В отборът на Lake Forest College имаше само един българин. „Не сме домакини, но мисля, че се получи добре и се забавлявахме", каза Стефан Захаринов, който беше много доволен, че приятелите му и съотборници го подкрепиха и дойдоха да играят на „българска земя". „Ние сме един отбор, добави Стивън Джонсън. - Искаше да играем. Каза, че се забавляваме и ще харесаме българската култура и наистина стана така", добави още Стивън.

Отборът на Стефан спечели второто място и парична награда от 300 долара. Купата и най-голямата парична награда от 500 долара отиде при отбор „Миньор". Тайната стратегия: „Ние сме от Перник, категорично заяви вратарят на тима Светльо Марев. - Това е тайната. Чуковете. Само Миньоро!" Отборът играе в една от местните аматьорски футболни лиги, но спечелването на футболен турнир на българския събор е по-специално, каза Марев. „Чувството е невероятно. Събития като това са много хубави. Всички сме заедно. Наистина е уникално."

В борбата се състезаваха 10 души в три категории. Лозан Миленов спечели в най-леката категория. Стана доста сериозно състезание, каза Миленов. Мотото на турнира беше „Да запазим борбата като олимпийски спорт". Международният олимпийски комитет реши преди няколко месеца да махне една от любимите български дисциплини от игрите през 2020-а. След много протести не само от страна на България борбата е пред завръщане. Тя е в окончателната листа за включване на олимпиадата. „Искрено се надявам борбата да остане олимпийски спорт, каза Миленов. - Това е един от най-древните спортове."

За него най-трудният момент в турнира този уикенд е бил мачът срещу Николай Василев. „Познаваме се от деца. Тренирали сме заедно в Перник. Доста добър борец е. Но след като го набих, вече знаех, че ще спечеля", смее се Миленов.

Състезателите от волейболният отбор „Chicago United" доказаха, че са най-добрите, след като спечелиха турнира с рекорден брой участници. Те победиха с 2:0 гейма най-големия им конкурент „BG Team". „Те напоследък ни бият редовно и постоянно в лигата, в която играем, но за това тази победа е още по-специална", каза Боян Петев от "Chicago United". Те бяха и един от отборите, който най-много се нацапаха, падайки в калта, за да спасят топката. „Най-мръсният тим победи", добави през смях Васил Чирпанлиев. „Този мач беше по-специален за тях", заяви Петев.

„От емоциална гледна точка е така. По-сладка е победата. Не идват да ни гледат много българи, когато играем редовните мачове. В другата лига играем пред американци. Малко българи идват да ни подкрепят. Тук вече беше различно. Българската подкрепа е много по-духовита и това е страхотно."
Наградният фонд във всички спортни състезания и тази година беше осигурен от собствениците на „AmeriFreight Systems" Павел и Румен Вълневи.
Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
09/21/2019
Гълъбин, Гълъбина
09/23/2019
Владислав(а)
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news