» ИМИГРАЦИОННИ НОВИНИ
начало » ИМИГРАЦИОННИ НОВИНИ
сподели във  Facebook  Svejo.net 
 
Хилъри съгласна визите да паднат

(04/09/09) Министърът на външните работи Ивайло Калфин и държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън обсъдиха включването на България в американската програма за безвизово пътуване Visa Waiver Program. Клинтън е изказала позитивната нагласа на страната да включи България в програмата.

В рамките на работното си посещение във Вашингтон Ивайло Калфин е обсъдил темата и с помощник-секретаря по вътрешната сигурност на САЩ Ричард Барт.

Ивайло Калфин и Ричард Барт бяха единодушни, че двете страни трябва да бъдат максимално активни в продължаване на усилията за изчистване на техническите въпроси, свързани с безвизово пътуване до САЩ като синхронизиране на системите за контрол, обмена на информация и намаляване на процента на отказаните американски визи за български граждани под 10%.

Енергийната сигурност, борбата срещу тероризма, по-специално в Афганистан, глобалната икономическа криза и други теми от взаимен интерес са обсъдили още българският външен министър Ивайло Калфин и държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, които се срещнаха във Вашингтон. Клинтън определи България е ценен съюзник и стратегически партньор на САЩ. 


Условия, за да махнат визите за САЩ

 
(08/07/07) Американският президент Джордж Буш подписа закон, който може да позволи на граждани на източноевропейски страни да пътуват до САЩ без визи.

България е сред държавите, които може да се възползват от новия закон. За да стане това, страната ни трябва да отговаря на определени изисквания.

10% отказ на визи за САЩ

Това е условието, което България трябва да изпълни, за да отпадне визовият режим. В момента се отхврълят около 15% от молбите на български граждани.

Американският президент оказва натиск за смекчаване на условията по новия закон. Повечето от страните, които биха се възползвали от безвизовия режим, са верни съюзници на Белия дом в борбата с тероризма.

Потенциални кандидати,

които Буш е посочил, са 13: България, Естония, Гърция, Кипър, Латвия, Литва, Малта, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Южна Корея, отбелязва ДПА.

Лидерите на тези държави упрекват Щатите, че не третират източноевропейски си съюзници, които участват във войната в Ирак, наравно с гражданите на западноевропейските страни, които сега могат да пребивават в Америка до 90 дни, без да им е необходима виза.

Очаква се до средата на 2008 година програмата за безвизово пътуване да заработи на практика.

САЩ обмислят и прилагането на нова система за електронна проверка на пътниците по тази програма. Според проекта европейците ще трябва да заявят желанието си за пътуване 48 часа предваритело. Представители на Европейския съюз обаче отхвърлят идеята с мотива, че изискването ще затрудни бизнес пътуванията.


Имиграционните такси скачат двойно
(07/09/07) Ако искате нещо от USCIS - сега е времето да попадете формуляра. Таксите за различните услуги на имиграционните власти скачат повече от два пъти от 30 юли.
Сегашната такса за подаване на документи за американско гражданство, която е 180 долара се увеличава до рекордните 1 370 долара. Таксата за зелена карта, която в момента е 325 долара става 930 долара.
Агенцията твърди, че това ще позволи съкращаване на сроковете за обработка на документите с 20%
Имиграционните предвиждат да съберат 2 милиарда долара от завишените такси в следващите 2 години.

ПРОВАЛ: Сената уби имиграционната реформа

(06/28/07) Имиграционният закон пропадна в Сената след като 53 сенатори гласуваха против прекратяването на дебатите около проекта и превръщането му в закон. 46 гласуваха "За" - 14 по-малко от нужните 60 гласа. 
Президентът Буш, който беше твърд привърженик на реформата, каза, че е "разочарован". Имиграционният закон беше основен проект на неговия втори мандат. Най-много противници обаче законът имаше в собствената му републиканска партия, където очевидно той няма влияние.
"Конгресът трябва да докаже на американския народ, че може да работи заедно по решаването на спорни проблеми", отбеляза Буш.
Лидерът на републиканците в Сената Джеф Сешънс каза, че е гласувал против закона, защото "той просто нямаше да работи".
Сенаторът-демократ от Ню Йорк Чарлс Шумер каза, че днес е "тъжен ден за Америка".
Имиграционната реформа няма да бъде разгледана повече преди следващите избори през 2008 година.
Законът имаше противиници и от двете страни на залата. 12 ребуликанци гласуваха за проекта. 16 демократи бяха против него. 18 сенатори смениха гласа си от вторник, когато гласуваха проекта да се върне за разглеждане в залата.
В сряда сенаторите отхвърлиха редица предложения за изменение на закона, което даваше оптимистична прогноза.
Проектът за тотална имиграционна реформа беше върнат за дебат в Сената във вторник. Законът вече пропадна веднъж преди 2 седмици след ключово гласуване в Сената. Преди седмица обаче сенаторите, обвързани със закона, стигнаха до компромисен вариант, който включваше допълнителни 4.4 милиарда долара за сигурността по границата и за преследване на нелегалните имигранти. 
 

ПРОЕКТ: Зелени карти за нелегалните имигранти

(05/17/07) Представителите на Демократическата и Републиканската партия се разбраха за компромисен вариант на закон за тотална промяна на имиграционната система в Съединените щати. В преговорите са участвали и представители на Белия дом.

В четвъртък вечер сенаторът-демократ Тед Кенеди обяви, че постигнатото споразумение е най-добрият шанс за сигурност по границите и да изкара милиони хора от сянката под слънцето на Америка.

Президентът Джордж Буш обяви, че е готов да подпише закон за имиграционната реформа възможно най-скоро.

Законът, който е в 380 страници, ще даде

веднага разрешително за работа

на всички нелегални имигранти, които са пристигнали в страната преди 1 януари 2007 година. Това ще стане с новата Z-виза. Имигрантите ще могат да кандидатстват за зелена карта, а след това и за гражданство. Кандидатите за зелена карта ще трябва да платят общо $5 000 глоба.

За да получите Z-виза ще трябва:

  • да платите $1 000 глоба (плюс таксите за обработка на документите);
  • да минете background check;
  • да имате работа;
  • да поддържате чисто криминално досие;
  • да получите лична карта с вашите биометрични данни. 

Z-визата ще дава възможност за безпроблемно пътуване извън САЩ.

Главите на семейството обаче ще трябва да се завърнат в родните си страни в срок от 8 години след получаването на Z визата, за да подадат документите за зелена карта. На тях ще им бъде гарантирано връщането в страната.

За да получите зелена карта ще трябва:

  • да изчакате няколко години, вероятно 8;
  • да платите още $4 000 глоба (плюс таксите за обработка на документите);
  • да се завърнете в собствената си страна, за да подадете молбата за зелена карта; връщането в САЩ ще е гарантирано;
  • да минете тест за владеене на английски език;
  • да изчакате реда на вашата молба пред имиграционните власти.

Пет години след получаването на зелената карта ще може да получите американско гражданство.

Процеса по прилагането на закона ще отнеме 18 месеца след неговото приемане, според секретаря по сигурността Майкъл Чертоф. 

Във втората фаза на имиграционната реформа

ще бъде създадена и нова програма за гости-работници. 400 000 души годишно ще могат да получат новата временна Y-виза.

Тази Y виза ще важи за 2 години. След изитчането им, човек ще трябва да се върне в родината си и да изчака 1 година преди да може да кандидатства отново за нова Y-виза. Този процес може да бъде повтарян два пъти.

Докато човек е с Y-виза ще може да покани семейството си на 30-дневна туристическа виза.

Всяка година докато са в САЩ, временните работници ще трупат точки за получаването на зелена карта по нова точкова система. Точки ще се дават за способности, образование, опит и умения. Точки няма да се дават за семейни връзки. Някои, които критикуват програмата за гости-работници казват, че така ще се разделят семейства.

От другата страна на закона за тоталната имиграционна реформа е стрикният контрол.

Двойно ще бъдат завишени служителите, патрулиращи по границите. Ще бъдат увеличени и мрежите по границите. Строг контрол ще се прилага и към работодателите, които наемат нелегални имигранти - те ще трябва да плащат солени глоби.

Всичко това на този етап е проект, за който има споразумени от двете страни за залата в Сената. Проектът се подкрепя и от президента Джордж Буш. Дебатът по този проект започва тази седмица в Сената. Когато бъде приет в закон, трябва да бъде подписан от президентът на САЩ и тогава се превръща в закон.
bg-chicago.com ще продължи да следи имиграционната реформа с екипи в Атланта, Чикаго и Вашингтон.
 

Нов план на Буш за имигрантите: Глоба до $17 000 за зелена карта

(04/11/07) Американският президент Джордж Буш използва своето посещение в Аризона тази седмица, за да даде нов старт на имиграционната реформа. Посещението в крайграничния град Юма, Аз. на 9 април имаше за цел да покаже на консервативно настроените политици от двете партии в Конгреса, че контролът по границата с Мексико е засилен. Буш използва моментът, за да призове към пълна промяна на сегашната имиграционна система и да представи свой вариант на такав закон.

Новият проект на Белия дом предвижда създаването на програма за гости-работници, визата за която ще струва $3 500 на всеки 3 години. Работниците обаче няма да могат да взимат в САЩ своето семейство- Милионите нелегални имигранти, които вече са тук ще трябва да платят различни глоби и такси, които ще бъдат между 10 и 17 хиляди долара и тогава ще могат да кандидатстват за зелена карта. Сред изискванията ще е и много добро владеене на английски език. Пълният текст на закона все още не е официално представен и според някои източници нелегалните имигранти първо ще трябва да се завърнат в родината си и оттам да кандидатстват за зелените карти. Според други източници такова изискване в закона няма.

Противоречящите и сменящи се информации за имиграционната реформа са естествени, тъй като Белият дом се опитва да намери подръжници за промените. Джордж Буш е привърженик на имиграционна реформа, която да съдържа програма за гости-работници и да дава възможност за зелена карта и гражданство. Той обаче среща силна съпротива в собствената си партия. От друга страна в момента и двете камари на Конгреса са контролирани от Демократите, повечето от които са на едно мнение с Буш за реформата. Броят им обаче не е достатъчен, за да бъде приет закон.

В следващите седмици изглаждането на детайлите по всички проектозакони ще продължи в търсене на приемлив компромис за двете страни в дебата за реформата.

 Следете www.bg-chicago.com за последната информация за имиграционната реформа в САЩ


ВАШИНГТОН
Започва дебатът за имиграционната реформа в Съединените щати
 
(03/22/07) Дебатът за промяна в имиграционните закони на Съединените щати започна във Вашингтон. Луис Гутирере (Д-Илинойс) и Джеф Флейк (Р-Аризона) представиха в сряда техния проектозакон за пълна имиграционна реформа в Камарата на представителите в Конгреса.
С това започва дълго отлаганият дебат във Вашингтон за съдбата на над 11 милиона нелегални имигранти.
Двамата представители предложиха подобен закон и на предишния Конгрес, но усилията в тази насока удариха на камък преди изборите.
Сега те внасят променен текст, с който се надяват да привлекат подкрепата на по-консервативните демократи и на част от републинците.
Най-сериозната промяна в техния проект е текстът, който ще задължи нелегалните имигранти да напуснат САЩ и да се върнат обратно легално. Едва тогава те ще имат възможност да кандидатстват за зелена карта.
Според републиканеца Флейк, ако нелегалните имигранти изпълнят определени условия – като например да платят $2000 глоба, данъци със задна дата, минат background check и медицински преглед, ще получат визата за връщане в САЩ още преди да са напуснали страната. Флейк обяснява, че процедурата по напускане и завръщане в САЩ ще е една формалност. Имигрантите дори няма да са задължени да се връщат в родните си страни, а може да пътуват до съседните държави като Мексико или Канада.
Проектозаконът предвижда гражданство да се получава след най-малко 15 години.
От този закон ще могат да се възползват всички нелегални имигранти, които са пристигнали в САЩ преди 1 юни 2006 г.
Едно от условията за получаване на зелена карта ще бъде владеенето на английски език, за което ще се въведе тест.
Сегашният проект предвижда програма за гости работници и път към получаване на американско гражданство, но не и преди Department of Homeland Security да може да гарантира сигурността по американските граници.
Друго условие, за да бъде въведена реформата, ще е издаването на специални лични карти на имигрантите с техните биометрични данни, които ще бъдат трудни за фалшифициране.
В предишните версии на проектозакона не съществуваха тези условия, които да бъдат изпълнени преди да бъде въведена програмата за гости работници и възможността за получаване на американско гражданство.
Този проект трябва да получи одобрението на Камарата на представителите. Сенатът също трябва да го подкрепи. Накрая американският президент Джордж Буш трябва да го подпише, за да стане закон. Буш е привърженик на имиграционната реформа и Белият дом работи активни за да осигури подкрепа на членова на Републиканската партия.
www.bg-chicago.com ще продължи да следи хода на имиграционната реформа в САЩ и ще ви съобщава последните подробности.
ПРОВЕРКИ
Нелегални българи арестувани в Чикаго
(03/02/07) Българи са били задържани от служители на US Immigration and Customs Enforcement (ICE) на 1 март, си съобщава в прес съобщение на агенцията. Сънародниците ни са били част от общо 29 арестувани в операцията "Return to sender". Имиграционните са търсели хора с последни заповеди за депортация, криминални прояви и други имиграционни нарушения. 24-ма от арестуваните са били с последна заповед за депортация от съдия, а 15 са били с криминални присъди. Операцията е продължила четири дни.
Освен българи, сред задържаните има имигранти от Албания, Китай, Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор, Хундурас, Мексико, Никарагуа, Полша и Русия. Повечето са били арестувани в домовете си.
ЗАПЛАХА
Ку-Клукс-Клан атакува имигрантите
(02/06/07) Расистката организация Ку-Клукс-Клан се събужда отново за действие, реагирайки на горещи теми, сред които нелегалната имиграция, съобщава нов доклад на америкнаската органиация  Anti-Defamation League.
Според документа ККК и други подобни организации като скинхедс и неофашистите са увеличили дейността си през последната година, като са имали повече събирания, маршове, издавали са памфлети, брошури и са увеличили присъствието си в Интернет. В повечето случаи темите са целяли събуждане на анти-имиграционните чувства. (Read the full ADL report)
Стари клонове на Клана са се активизирали наново, създадени са и нови организации - предимно в Юга, традиционната крепост на расистите, а също и в други щати като Мичиган, Айова и Ню Джърси. Според доклада организацията е привлякла нови членове през 2006 година.
ККК използват страховете от експлозия на имиграцията и дебатът за имиграционна реформа е подпомгнал възраждането на организацията през последната година. Според доклада на анти-имигрантски протест в Алабама ККК-членовете са носили лозунги  "Let's get rid of the Mexicans!
Southern Poverty Law Center, които отчитат т.нар. hate crimes, са преброили 150 ККК групи с над 8 000 членове из страната. ККК насочват омразата си предимно към афро-американците, но най-силна организацията е била през 20-те години на миналия век, когато в нея членуват над 4 милиона американци. Тяхната омраза тогава е била насочена към идващите от Ирландия и Германия имигранти, които са били представяни като католици, дошли да превземат САЩ.
ЦЕНАТА НА АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА
Имиграционните такси скачат двойно
(01/31/07) Администрацията на Джордж Буш ще предложи почти двойно увеличение на таксата за желаещите да получат американско гражданство. Таксите за различни услуги, които се предлагат на имигрантите, може да се увеличат средно с 66 %.
Сегашната такса за подаване на документи за американско гражданство, която е 330 долара, може да се увеличи до 595 долара, заявиха от администрацията. Може да се увеличи и таксата за зелена карта, която в момента е 325 долара. Предложението е тя да стане 905 долара. От друга страна властите ще елиминират други такси, които сега се плащат в очакване на зелената карта (например - разрешително за работа, за пътуване и др.).
Агенцията твърди, че това ще позволи значително съкращаване на обработката на документите, което трябва да стане най-късно до септември 2009-а. Имиграционните предвиждат да съберат 2 милиарда долара от завишените такси в следващите 2 години.
Увеличението се очаква да влезе в сила в средата на юни.
STATE OF THE UNION
Буш отново поиска програма за гости-работници
(1/22/06) Американският президент Джордж Буш отново лансира своята идея за прогарама за гости-работници по време на речта си пред Конгреса "За състоянието на съюза" (State of the Union address). Президентът отбелза, че службата за охрана на границите (The Board Patrol) е била удвоена, въведени са нови технологии и инфраструктура за сигурност по границите. Но това няма да донесе достатъчно сигурност, според Буш. Затова той предлага на Конгреса имиграционна реформа, която ще позволи на всеки, който иска да дойде в САЩ и да работи временно. Така желаещите да дойдат тук няма да трябва да пресичат границите нелегално.
В същото време президентът каза, че тази реформа ще върви със стриктното прилагане на новия закон и ще бъдат създадени средства, чрез които всеки работодател ще може да проверява легалния статут на кандидатите за работа. Така те няма да имат оправдание, че не спазват закона, отбеляза Буш.
Американският президент поиска от политиците на Капитолия да започнат "серизоен, цивилен и окончателен дебат" за приемането на цялостна имиграционна реформа, която той ще подпише в закон.
Предложението на Буш има много противници, предимно в неговата Републиканска партия, където мнозинството е срещу планът на президента, определяйки го за амнистия.
Увеличават таксите към USCIS
(12/6/06) От пролетта ще видим значително увеличаване на таксите за различните молби и петиции към имиграционните служби в САЩ. Това стана ясно от изявление на Емилио Гонзалес, директор на U.S. Citizenship and Immigration Services. Увеличението, според Гонзалес, ще бъде значително, но ще позволи по-бързото разглеждане на петициите за гражданство, зелена карта, разрешително за работа и други документи, които се издават от USCIS. Новите такси се очаква да влязат в сила през април 2007.

Пробват нов тест за US-гражданство
В стремеж да направят теста за американско гражданство по-смислен, федералните врасти ще пробват нов вариант на теста, който ще заляга по-малко на исторически факти и повече върху разбирането на кандидатите за гражданство върху това как работи американската демокрация.
Новият вариант първо ще бъде тестван в 10 града, Атланта не е сред тези градове.
Тесът ще се фокусира върху смисъла на Bill of rights и какви са принципите на демокрацията.
Властите ще пробват 125 въпроса на 5 000 доброволци, кандидатстващи за американски паспорт. След като отстранят възможни проблеми, властите ще отсеят 100 въпроса, колкото са сега.
За да мине тестът, кандидат-американецът ще трябва да отговори правилно на 6 от 10 въпроса, както и досега.
Ще бъде променен и теста за владеене на английски език. В него ще бъдат добавени думи и изрази от тематиката, засягаща гражданските права и демократичния процес.
Според някои имигрантски организации, новият тест, който се очаква да бъде въвведен навсякъде през 2008 година, ще тласне много хора към специцални курсове, вместо сами да научат отговорите.
 

ИЗБОРИТЕ - ДОБРА НОВИНА, ЛОША НОВИНА ЗА ИМИГРАНТИТЕ

  
  

Ясен Дараков
Би Ти Ви, САЩ
специално за bg-chicago.com

Резултатите от междинните изборите в Съединените щати предвещават сериозна промяна във вътрешната и външната политика в страната.

Един от най-важните въпроси за българската общност в Америка е предстоящата имиграционна реформа. Сегашният Конгрес отлагаше тази реформа, за да се види волята на избирателите.

Демократическата партия спечели сериозен превес в Камарата на Представителите, което е добрата новина за имигрантската общност тук. Лошата дойде от Аризона, където над 80 процента от гласоподавателите подкрепиха силно анти имигрантски предложения. Най-спорното предвижда нелегалните имигранти да не могат да получават каквато и да е образователна помощ, а тези, които кандидатстват за такава да бъдат издавани на имиграционните власти. Според мен това по-скоро е израз на недоволството на гласоподавателите срещу бездействието на федералните власти по въпроса, отколкото анти-имиграционнно настроените.

Ето защо аз предвиждам, че ще се задвижи една про-имиграционна реформа, но това ще отнеме много време.

Докъде е стигнала тази реформа сега? Камара на представителите, в момента контролирана от силно консервативните републиканци, гласува през декември 2005 година силно анти имигрантски закон. После през май на тази година Сената, също контролиран от републиканци, но не толкова силно консервативни и под натиска на президента Джордж Буш, приеха своя версия на имиграционния закон, който освен стриктна охрана на границата, предлага и път за легализиране на близо 11-те милиона нелегални имигранти тук.

Тези два коренно различни законопроекта бяха погребани в различните комисии между Сената и Камарата. Всички политици изчакваха да видят как ще гласуват американците.

Сега, когато повечето бюлетини са преброени и демократите печелят, вероятно ще бъде приет компромисния имиграционен проектозакон.

Усилените мерки за сигурност по границата с Мексико вече се прилагат. Това беше и условието да се даде път на много от нелегалните имигранти да получат американско гражданство. Ето какво предвижда сегашния проектозакон:

 Хората, коита са били нелегални за повече от 5 години ще могат да получат гражданство, ако работят 6 години, научат английски език, платят глоби и данъци със задна дата

 Тези, които са били извън статут между 2 и 5 години ще трябва да кандидатстват за виза по програмата за гости-работници. Те ще могат да получат гражданство след 11 годишен период.

 Хора, които са били нелегални по-малко от 2 години ще бъдат изпратени в обратно в родините си.

Консерваторите бяха предложили и прекратяване на лотарията Зелена карта. Изглежда, че това предложение едва ли ще бъде прието.

Разбира се това няма да се случи за една вечер, ще отнеме доста време, може би по същото време догодина ще видим първите резултати.


Коментирай

There is a critical srohtgae of informative articles like this.
( Cady @ 2011-12-10 00:59:57 )
Deadly accurate answer. You've hit the bullsyee!
( Katherine @ 2012-07-14 00:33:10 )
ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news