» ПРОМЯНА
начало » ПРОМЯНА
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Консулствата в САЩ спират издаването на паспорти

(01//22/09) Ако паспортът ви изтича - побързайте да го подмените защото имате само няколко седмици! Българските консулства в Съединените щати и Канада спират временно издаването на български паспорти на 15 февруари. Причината - документите за самоличност в България се променят и скоро ще бъдът с нов дизайн, защита и най-важното - чип с биометрична информация.

Консулствата в САЩ са едни от малкото в света, където българските граждани ще могат да кандидатсват за новите документи. Техниката за това вече е закупена. Но това ще може да става след 29 март 2010 година. В периода от 15 февруари до края на март ще може да получите само пасаван, с който да се приберете в България и там да получите новия си паспорт. Няма да бъде спирано издаването на лични карти и шофьорски книжки.

Експресната поръчка за издаване на нов международен паспорт с биометрични данни ще струва около 250 лева. За сметка на това обаче за обикновената поръчка ще плащаме 50 лева, а бързата, която трябва да се изпълни до 3 дни, вероятно няма да надвишава 100 лева. Сега международния паспорт с обикновена поръчка до 30 дни излиза 45 лева, бързата поръчка е за 90 лева, а експресната - 225 лева.

Увеличенията при издаването на нова лична карта обаче ще са почти двойни  За да получим нова лична карта, ще трябва да платим около 20 лева, при бърза поръчка - 40, а при експресна - в рамките на деня - 100 лева. Сега те струват съответно 10, 20 и 50 лева.

Доста повишена ще бъде и услугата за издаване на нова шофьорска книжка. Издаването на документа за шофиране с пръстови отпечатъци ще струва между 25 и 125 лева, а сега цената е 18 и 36 лева.

Правенето на снимките и снемането на пръстови отпечатъци за новите лични документи с биометрични данни ще се прави там, където се подава заявлението за преиздаването им.

Подмяната на документите не е задължителна. Всички документи за самоличност издадени към момента са валидни до изтичане срока на тяхната валидност.   Срокът на валидност на личните карти с изтичащ срок на валидност през 2010 г. се удължава с 6 месеца. За срока на удължаването личната карта е валиден идентификационен документ за самоличност само на територията на Република България и с него няма да може да се пътува в чужбина. Същото важи и за шофьорските книжки.

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news