»
сподели във  Facebook  Svejo.net 

Истината за Българската църква "Св. Иван Рилски" в Чикаго

Още от дълбока древност е известно, че Българската православна църква е подържала нашите вяра и дух и не веднъж е оставала единствената ни подкрепа. Свещенниците са святи хора, отдали живота си да служат на Господ и да бъдат необходимото свързващо звено между простосмъртните и Бог. Те са хората, от които ние очакваме да са честни и съпричастни към нас и нашите болки и страдания, радости и успехи. Те са хората, на които ние вярваме и разчитаме....а дали това е така? Дали храмовете, в които се молиме са наистина божии домове, поверени на честни хора? Дали така наречените свещенници не гледат само собствената си облага, като маниполират мислите и действията на вярващите? Дали те са тези, на които ние трябва да вярваме и да се доверяваме?
Това са въпроси, които повечето от нас – българите в чужбина – не сме си задавали може би заради забързаният ни ритъм на живот или заради любовта ни към вярата.

Чикаго е градът с най-голяма българска общност извън пределите на Родината. По последни данни в града и околностите му живеят близо 150 000 българи, заради това във “ветровития град” се намират два български православни храма: “Св. София” и“ Св. Иван Рилски”.
Св. София е под юрисдикцията на Българската православна църква и е поверена на отец Грую, а храма “Св. Иван Рилски” е под юрисдикцията на Американската Източно Православна Църква /Eastern Orthodox Church of America/ и е поверена на отец Валентин Ноцков и отец Божидар Димов.
От не много отдавна отец Божидар се оттегли от храма “св. Иван Рилски” и все по-често е забелязван в “ Св. София”. Това ни наведе на мисълта да си зададеме въпроса “ Защо се случва това?” при положение, че доскоро свещенниците от двате църкви бяха на два противоположни полюса. След продължително разследване на екипа ни дойдоха и причините, подкрепени със солидни доказателсва, които ние – екипа на Bg-chicago.com – искаме да предоставиме на вашето внимание.

Нека да погледнем брой 44 от лятото на 2008г. на американското издание "The Orthodox Church", в което на стр. 30 в графата “Suspended” се казва, че на Валентин Ноцков и на Божидар Иванов Димов от “Св. Иван Рилски” им е издадена забрана да изпълняват всякакви свещенически функции, влизаща в сила на 25 юни 2008г – за Божидар Димов, и на 1 юли 2008г – за Валентин Ноцков.
От тука идва въпроса “Какви са причините за тази заповед?”, отговора пристигна преди няколко дена в редакцията ни. А именно копие от писмо на Св. СИНОД, подписано от Българският патриарх Максим, адресирано до неврокопският митрополит Натанаил, в което се потвърждава решението на митрополит Натанаил за осъждането на отец Валентин Ноцков на низвержение, без отлъчване от църквата /т.е. така нареченото “разпопване”/. Писмото е с входящ номер 1079 от 17 октомври 2008г.

                                                                                                 Виж писмото ТУК>> 

От тука следва да си направиме извода, че Валентин Ноцков няма право да изпълнява функциите на свещеник и пазител на храма “Св. Иван Рилски” както и на който и да било друг български православен храм, според Американската православна и Българската православна църкви. Докато Божидар Димов все още има правомощия от Българската Православна Църква, въпреки свалените му права от Американската църква. При това положение отец Божидар може да бъде свещеник в храм, който е под юрисдикцията на Бг Православна Църква.

В този ред на мисли трябва да отбележим, че на този етап най-старата българска църква “Св. Иван Рилски” би трябвало да бъде затворена докато не бъде назначен нов свещеник, защото човек, който е осъден на низвержение не може да кръщава нашите деца, да ни сгодява, да опява загубите на наши близки и да води службите на нашите църковни празници. Казахме “би трябвало”.............
От Св. Синод ни увериха, че са уведомени инстанции като Бг Консулство и Американската Православна Църква и процедурата по решаването на проблема са задвижени, както и че са изпратени нужните документи до българските медии в Чикаго за да може да се даде гластност на ситуацията около “Св. Иван Рилски”.

Bg-Chicago.com

 

 

 

 

Коментирай

ТЕКСТ:
ИМЕ:
E-MAIL:
ВЪВЕДЕТЕ КОДА:
     


 
реклама
 
ПРАВОСЛАВЕН
КАЛЕНДАР
07/16/2019
Марин, Марина
07/19/2019
Илия, Илиян, Илияна, Илko, Илka
07/21/2019
Магда, Магдалeна
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕННИЦИ!
реклама
реклама
 
 
 
Условия за ползване | Всички права запазени © 2009 JD Omnimedia L.L.C.   RSS news